Eerdere bezoeken

Wereldwijd reist de Dalai Lama, Nobelprijswinnaar en spiritueel leider van het Tibetaanse volk, rond om boeddhistisch onderricht te geven, de Tibetaanse situatie onder de aandacht te brengen, en om wereldvrede te bewerkstelligen.

Tijdens deze rondreizen wordt hij door zowel geestelijke als politieke leiders ontvangen en heeft hij ontmoetingen met een breed algemeen publiek. Hij voerde dialogen met verschillende religieuze leiders en met bekende wetenschappers.

In 1973 bezocht de Dalai Lama voor de eerste maal het Westen en deed toen ook Nederland aan. Hij is tot nog toe zeven maal in ons land geweest, de laatste keer in 2014.

Onderstaand een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens deze bezoeken.

1973
Tijdens het eerste bezoek, o.a. op uitnodiging van de Stichting Hulp aan Tibetanen, woonde de Dalai Lama een grote interreligieuze bijeenkomst bij. Hij had onder meer ontmoetingen met Prins Bernhard, Kardinaal Alfrink en Ir. Philips.

1986
De Dalai Lama werd uitgenodigd om boeddhistisch onderricht te geven en een publieke lezing te verzorgen. Hij ontmoette Prinses Juliana, Prins Bernard en Prinses Irene.

1990
De Dalai Lama bezocht Nederland op uitnodiging van de Stichting Ontmoeting met de Tibetaanse Cultuur en de Stichting Art meets Science and Spirituality in a changing Economy. Hij nam deel aan een bijeenkomst tussen managers met vooraanstaande kunstenaars, wetenschappers, religieuze denkers en economen. Tevens werd de Dalai Lama ontvangen door Minister van Buitenlandse Zaken Van den Broek en Tweede Kamerleden.

1994
De Roosevelt Stichting nodigde de Dalai Lama uit voor de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Award. Hij ontving deze prestigieuze onderscheiding uit handen van Prinses Juliana. Daarnaast werd hij ontvangen door Minister van Buitenlandse Zaken Kooijmans, Vicepremier Kok en door Tweede Kamerleden.

1999
De Stichting Bezoek Dalai Lama nodigde de Dalai Lama uit voor het geven van onderricht en een openbare lezing. De Dalai Lama werd daarnaast ontvangen door Minister-president Kok, Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen en hij sprak op uitnodiging van Kamerlid Terpstra de Tweede Kamer toe. Hij was hoofdgast op de conferentie 'Compassie of Competitie' voor Nederlandse ondernemers met aanwezig Kroonprins Willem-Alexander en voormalig Minister-president Lubbers.

2009
Op uitnodiging van Stichting Bezoek Dalai Lama was de Dalai Lama van 3 t/m 6 juni in Nederland. In de RAI in Amsterdam hield hij een boeddhistisch onderricht en een publieke lezing over 'de kracht van compassie in turbulente tijden'. In de Amsterdamse Melkweg opende de Dalai Lama de Nacht van Tibet. Namens de Nederlandse regering vond er een ontmoeting plaats met Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en werd de Dalai Lama ontvangen in de Tweede Kamer.

2014
De Dalai Lama was van 10 t/m 12 mei in Nederland. Op zondag 11 mei gaf de Dalai Lama voor een uitverkocht Ahoy een boeddhistische les gevolgd door een publieke lezing. De boeddhistische les in de ochtend ging over 'De Drie Hoofdzaken van het Pad.' De publieke lezing ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie,’ stond in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld. Namens de Nederlandse regering vond er een ontmoeting plaats met de commissie van Buitenlandse Zaken en werd de Dalai Lama ontvangen in de Tweede Kamer.